torstai 9. elokuuta 2012

Turvallista vene- ja maasähköä


Aquilan sähköjärjestelmä käytiin läpi talvella 2009 – 2010. Tarkoituksena oli selvittää edellisten omistajien asennukset ja varmistaa järjestelmän toimivuus. Sähköjärjestelmän toimivuus ja sen tunteminen on turvallisuustekijä veneolosuhteissa ja sen ajatuksen pohjalta ryhdyttiin työhön. Seuraavaksi mainittuna vain muutamia työkohteita: kaapelointia paranneltiin ja suurin osa kaapeleista merkattiin, käyttöakkujen kapasiteetti tuplattiin 190 amperituntiin ja starttiakku siirrettiin sitloodan sivuboksin pohjalle, sähkötaulun kytkentöjä muutettiin järkevämmiksi, maasähkölaturi siirrettiin sähkötaulun takaa käyttöakkujen viereen ja sitloodan varastoihin ja konehuoneeseen asennettiin valot. Myös 230 voltin maasähköjärjestelmää paranneltiin paikallisen sähkömiehen avustuksella. Näitä töitä kun ei saa Matti eikä Meikäläinen tehdä ilman lupaa. Pistorasiat löytyvät nyt paapuurissa olevan rasian lisäksi myös sivuboksista, perähytistä ja pentteristä. Vikavirtasuojallekin löydettiin sellainen paikka, josta se on tarvittaessa käytettävissä.

VHF-radio saa jännitteensyötön tarvittaessa myös starttikulta. Jos käyttöakut menevät syystä tai toisesta polvilleen, voidaan esim. hätäkutsu tehdä vaihtamalla syöttö starttikun puolelle.

Maasähkölaturi sijoitettiin perähytin punkan seinään. Nyt sen toimintaa on helpompi tarkkailla ja tarvittaessa sulakkeen vaihto on helpompaa, kun ei tarvitse purkaa sähkötaulu päästäkseen käsiksi laturiin. Kuvassa näkyy myös uusi 230 voltin pistorasia.

2012 Aquila sai akkujen latamiseen 55 watin aurinkopaneelin. Paneeli löytyi huutonetistä ja säädin saatiin lahjoituksena. Paneelin konstruktio on mallia "itse tein", mutta varsin toimiva. Paneelin saa käännettyä neljään eri suuntaan ja lisäksi lukittua vaakatasoon. Ruostumattomien sokkatappien valmistuksessa apua saatiin Jaakon kaverilta.

Aurinkopaneeli ja maasähkölaturi lataavat myös silloin, kun päävirtakytkin on auki. Molemmat latausjärjestelmät on suojattu miinuspuolen sulakkeella.

Pentterin pistorasia on sopivalla korkeudella niin, että vesikannut mahtuvat sen alle ja kuitenkin lattialla olevan vedenkeittimen johto yltää hyvin. Kuvassa näkyvät myös sähköisen pilssipumpun ja merivesipumpun kytkimet.

Aquilan sähkökaaviota on vuoden 2009 jälkeen päivitetty muutostöiden yhteydessä. Tänä keväänä alkoi kuitenkin tuntua sille, että muutoksia on niin paljon, että kaavio pitää piirtää uusiksi. Kaverilta saatujen valmiiden symboleiden avulla kaaviosta tuli varsin vähällä työllä selkokielinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti