tiistai 7. elokuuta 2012

Hornö Brygga - Barstahamn 5.8.2012

Alkumatka taitettiin peilityvenessä, sateen saattelemana. Maisemat olivat korkeiden saarien välissä todella kauniit.
Tässä alkumatkan maisemia. Puolessa välissä tuuli alkoi puhaltaa Storholmenin takaa ja Aquilan purjeet nostettiin hyvän vauhdin toivossa. Hetken hurmaa! Puolen tunnin purjehduksen jälkeen tuuli tilttasi kokonaan eikä Storönin sivuutuksen jälkeen purjehtiminen 1,5 solmun vauhdilla edistänyt viimeisen 8 mailin matkaa.

Perillä Barstahamnissa odotti uskomattoman kaunis ilta. Takana näkyy Högbondenin saari, jonka itäreunalla sijaitsee Högbondenin majakka.

Kauniina valjennut aamu jatkui kauniina päivänä. Paapuurin puolelta paistanut aurinko valaisi mukavasti Aquilan pohjaa, peräsimen ja osan köliä. Tässä rannassa kölin alle vettä jäi noin metri kaikuluotaimen näyttäessä 2,5 metriä


Härnösadissa edellisellä viikolla pesty vesilinja oli taas aika siivottomassa kunnossa. Syynä oli Härnösandin kapeikossa vietetty yö Sundsvallista palattaessa. Jostain syystä Härnön ja mantereen välissä virtaava vesi teki vesilinjasta paikoitellen lähes mustan. Hiki hatussa taas harjattiin! Maarit piti kumivenettä Aquilan kyljellä ja Jaakko harjasi.

Järjestyksen ylläpitäminen ja siivous on vene-elämässä jokapäiväistä puuhaa. Jokaisella tavaralla ja ruokatarvikkeella on omat paikkansa. Aquilan varusteet ovat näiden neljän kesän aikana, joina vene on ollut nykyisillä omistajilla, löytäneet hyvät paikkansa ja jokainen käyttäjä tietää mistä mitäkin löytyy. Ennen jokaista lähtöä veneellä tehdään meriklaari, mikä tarkoittaa sitä, että tavarat ovat omilla paikoillaan kiinnittettyinä, keulan ja salongin kansiluukut- sekä venttiilit ovat kiinni ja mereen johtavat läpiviennit ovat kiinni. Isosta aallosta kannelle iskeytyvän vesimassa halutaan pysyvän veneen ulkopuolella eikä pentterin pöydälle jäänyttä kurkkupurkkia haluta siivota lattialta. Keikutus ja ryske asettavat varusteiden kiinnityksetkin joskus koville.

Barstahamnista, kuten myös Bönhamnista, on useita yhteysalusvuoroja päivässä Högbondenin majakalle. Jos Höga Kustenilla on sesonkiaikaan paljon veneilijöitä liikkeellä, Barstahamn on mielestämme hyvä vaihtoehto usein täynnä olevalle Bönhamnille, joka sijaitsee linnuntietä noin 1,5 mailia Barstahamnista koiliseen. Barstahamnissa veneilijälle tarjotaan siistit vessat ja muistaaksemme maksuttomat suihkut. Tiskausmahollisuudet ovat hyvät, sillä satamassa on myös pieni, miehittämätön leirintäalue. Sataman vieressä oleva ravintola, Skutskepparn, tarjoaa maukasta ruokaa. Keittiö on auki iltaisin puoli kahdeksaan. Nautimme Skutskepparnissa lounaaksi siikaa ja lohta paikallisten perunoiden kera. Ravintola vaikutti suositulta ja aurinkoisessa säässä terassi olikin täynnä ruokailijoita.

Barstahamnissa on ravintolan vierestä nousevalla rinteellä 1600-luvulta peräisin oleva kappeli, jonne pääsimme vierailulle, kun keksimme kappelin ovenpielessä roikkuvan suuren takorauta-avaimen. Kappelin vierestä lähtee polkuja läheiselle luonnonsuojelualueelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti