torstai 9. elokuuta 2012

Merivettä moneen käyttöön


Ajatus paineistetun merivesijärjestelmän rakentamisesta tuli Karibialle suuntautuneella talvipurjehduksella Purjelaivaäätiön s/y Vahinella. Vahinella pentterin ja vessojen hanojen kylmältä puolelta tulee merivettä ja lämpimältä puolelta makeaa vettä. Aquilan makeavesitankki on ainoastaan 75 litraa, joten meriveden käyttäminen (silloin, kun se on puhdasta) esim. astioiden huuhteluun ja käsien pesemiseen vähentää makean veden kulutusta oleellisesti. Aquilan merivesijärjestelmässä rakentamisessa päädyttiin Vahinen tyyppiseen ratkaisuun.



Merivesipumppu asennettiin pentterin allaskaappiin pohjan läpiviennin läheisyyteen. Läpivienti on aikaisemmin ollut pentterin jalkapumpulle. Aquilan jalkapumppu on saanut vetensä vuodesta 2009 saakka makeavesitankilta. Tämäkin muutos vähentää makeanveden kulutusta, sillä esim. tomaatin huuhteluun riittää yksi pieni polkaisu hanan avaamisen sijaan. Kuvassa näkyvä karkea suodatin estää roskien pääsyn merivesipumpulle.







Kun merivesipumppu oli asennettu, testattu ja todettu toimivaksi, alkoi letkuston vetäminen paapuurin puolelle vessaan ja siitä ulos sitloodan hanskalokeroon. Kuvassa näkyy myös kölipilssin sähköinen pilssipumppu.











Kuvassa näkyvät vessan allaskaapin meri- ja makeavesiletkut sekä hiljattain uudelleen eristetyt Wallaksen putket.







Ulos menevä merivesilinja avataan kannella olevan letkun yhdistämisen jälkeen. Pumppu käynnistyy, kun letkun päässä olevasta kahvasta halutaan vettä.











Kansiletkun pikaliitin on paapuurin hanskalokerossa. Letkut on varustettu myös vedonpoistajilla, jottei letkun vetäminen kannella rasita tai vaurioita pikaliitintä.




Aquilassa on kaksi letkua kansikäyttöön. Lyhyempää (kuvassa näkyvää) voi käyttää esim. septitankin tai mutaisen ankkurin spuulauksessa (huuhtelussa). Pidempi letku riittää veneen kaulaan saakka ja on mainio apuväline kannen pesussa. Letkunpään voi tarvittaessa tarjota vaikka viereiseen veneeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti