maanantai 6. elokuuta 2012

Sundsvall - Kattskär 2.8.2012

Sundsvallista Aquila sai makeavesitankkinsa täyteen ja lähdön jälkeen kävimme vielä viereisellä "sjömackenilla" tankkaamassa polttoainetta seuraavia päiviä varten. Tietenkin, kun Sundsvallissa ollaan ja Hjertmansin båttillbehör-butik on paikallisen pursiseuran aidan toisella puolella, niin ei Aquilankaan miehistö voinut olla tarttumatta tilaisuuteen. Aquila kiinnitettiin navakassa sivutuulessa taitavasti pursiseuran varustelulaituriin. Heti köysien kiinnittämisen jälken paikallinen heppu tuli tervehtimään ja Maarit sai lainaksi sataman porttiin avaimen, jolla pääsimme kulkemaan ilman piikkilankaaidan yli kiipeämistä. Kiitimme kauniisti ja toivotimme pursiseuran kaverit tervetulleiksi Suomeen. Toivottavasti Suomessakin muistetaan auttaa muiden maiden kanssaveneilijöitä samalla ystävällisyydellä. Tunti vietettiin tillbehööriä ihmetellen ja tarttuipa sietä jotain lapaseenkin. Kassiiin laitettiin muutama kansihela, pari drinkkilasia ja kaksi lappopumppua dieselin ja petroolin tankkaamiseen. 

Taktikko-kokki valmisti ennen lähtöä maukkaat avokadopesto-tortillat, jotka nautittiin heti purjeiden noston jälkeen.

Päivällä Sundsvallissa puhalsi navakka lounaanpuoleinen tuuli, mikä lupaili Aquilalle vauhdikasta matkaa läheiseen Kattskäriin. Tuuli kuitenkin tyyntyi noin puoli tuntia lähdön jälkeen ja taas oli pakko nostaa peltigenoa eli ajaa koneella.

Aikaisemmin olimme puhuneet mahdollisuudesta käydä nauttimassa Sundsvallin itäpuolella sijaitsevan Vindhemin ravintolan antimista. Pursiseuran kesäravintola löytyy myös "Ruotsin parhaat ravintolat" -kirjasta. Aikataulu ei kuitenkaan antanut tällä kertaa myöden ruokailulle, mutta kävimme kuitenkin satama-altaassa pyörähtämässä ja tarkastamassa vieraspaikkojen tilanteen. Sisään tultaessa vieraspaikkoja on vasemmalla ison laiturin eteläraunalla ja oikealla aallonmurtajan sisäpuolella. Seuraavalla kerralla Aquila ehkä kiinnittää köytensä Vindhemin laituriin.

Matkalla Kattskäriin näimme Skallanskäretillä kymmenittäin merimetsoja sulassa sovussa joutsenten kanssa, joita Maarit laski olevan ainakin 22 yksilöä.



Kattskäriin sisääntulo on todella kapea. Väylällä vettä oli Aquilan kaikuluotaimen mukaan vähimmillään 2,7 metriä. Väylältä poikkeaminen ei ole vaihtoehto. Sundsvallissa jututtamamme espoolaismies varoitteli yhden väylänmutkan hiekkapankista, jota nyt siis tiesimme varoa. Kuvista saattaa aistia Jaakon tarkkaavaisuuden kapeikkoon tultaessa. Kun vasemmalla puolella kapeikkoa veteen kaatunut puu melkein hipoi Aquilan kylkeä, niin oikealla puolella rantakoivuista olisi voinut ottaa tarpeet saunavihtaan.



Kattskärin maisema on kuin pienellä sisämaan järvellä. Kiinnityimme kahdesta laiturista idänpuoleiseen ja meidän kodalla vettä oli Aquilan käsiluodilla mitattuna 2,5 metriä kaikuluotaimen näyttäessä 2,2 - 2,3 metriä. Satamassa on grillipaikka, ulkohuussi ja kaksi saunaa, joista toinen on kaikkien käytössä ja toinen on SXK:n jäsenille. Jos tänne matkaavat veneilijät haluavat saunoa, kannattaa varata saunapuut matkaan. Lahden vastarannalla Holmö Brygganilla on makeavesipiste ja kahvila-ravintola. Kattskärissä on kaksi soutuvenettä, joita saa käyttää Holmö Brygganilla vierailuun. Iltaa Aquilalla vietettiin seuraavaa matkaa suunnitellen ja illallista nauttien. Tämäkin illallinen löytyy osoitteesta merisuolattu.blogspot.fi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti