torstai 9. elokuuta 2012

Sadepäivän ajatuksia Ulvössä 7.8.2012


Keväisin, kun aurinko alkaa sulattaa lumia, alkaa myös veneen kevätkunnostus tunkea ajatuksiin. Tänäkin keväänä Aquilan kimpussa hääräiltiin satoja tunteja ennen vesillelaskua. Jossain vaiheessa alkukesästä allekirjoittaneesta alkoi tuntua sille, että kaiken sen veneellä ”ruuvimeisseli kädessä” vietetyn ajan jälkeen pitäisi päästä myös nauttimaan veneilystä veneen kelluessa. Työ ja muut kiireet eivät kesäkuussa antaneet (juhannusta lukuun ottamatta) mahdollisuutta purjehdukseen, mutta mieltä rauhoitti tieto siitä, että heinäkuussa lähdettäisiin pidemmälle reissulle. Voin hyvällä mielellä todeta, että tämä meneillään oleva reissu on ollut nautinnollinen eivätkä keväällä Aquilan ahtaista paikoista ja terävistä lasikuidun reunoista käsiin tulleet haavat enää kutise. J

 Aquilaa on korjailtu, sen varusteita on uusittu ja uutta tekniikkaa on rakenneltu vuoden 2009 jälkeen huomattava määrä. Kaikki työ on pyritty tekemään talkoovoimin. Vetolaitteen läpivientikumin vaihdon ja uuden moottorin asentamisen teki ammattimies (moottorin asentamisessakin oma porukka oli apuna ja teki sähkötyöt, mittaritaulun asentamisen ja konehuoneen etuseinän muuttamisen kaikkien valmisteluun liittyvien töiden lisäksi). Keulaboksin takaseinään veistämöllä jääneet reiät paikkasi laminoinnin ammattilainen ja isopurjeen puomipussin ompeli paikallinen ompelija. Rakentelussa on pyritty käyttämään olemassa olevia materiaaleja ja hukkapalojen määrä on jäänyt hetken tuumailun ansiosta varsin pieneksi.

Aquilan purjeita on uusittu myös. Vuonna 2011 hankittiin sipoolaiselta kanssaveneilijältä käytetty isopurje ja tänä vuonna vuorossa oli genoa. Käytetty isopurje on vanha, mutta teknisesti kunnossa. Se kävi tänä keväänä Turussa huollossa ja palvelee Aquilaa varmaankin vielä pari vuotta, jos ei enemmänkin.  Isopurjeen alaliikin leikkaus ei ole mallia ”lentävä”, niin kuin Aquilassa kuuluisi olla, mutta meille amatööripurjehtijoille se kelpaa retkipurjehdukseen. Genoa tilattiin suomalaisen Sail and Go:n kautta. Yritys teettää purjeet Puolassa ja tuo ne Suomeen asiakkaan noudettavaksi. Purjeeseen ollaan oltu tyytyväisiä. Materiaali on Dimension Polyant DC 55/66 ja leikkaus on radial. Tästä purjeesta on Aquilalle moottoria vuosiksi eteenpäin.

Seuraavissa teksteissä on muutamia juttuja teknisistä parannuksista ja ideoista, joita Aquilan omistajat ovat viimeisten vuosien aikana tehneet. On ollut mukava huomata, että ainakin Aquilan kotisatamassa ideoiden jakaminen ja vinkkien kertominen on ennemmin sääntö kuin poikkeus.

-Jaakko-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti