lauantai 7. syyskuuta 2013

Pienen lapsen kanssa purjehtiminen

Jaakon ja Maaritin perhe pääsi nauttimaan tämän kesän purjehduksista elokuun puolessa välissä. Kallavesi ei meille ollut entuudestaan tuttu, mutta järvimaisemiin tutustuminen kiinnosti kovasti näiden muutaman merellä purjehditun kesän jälkeen. Reissuun varattiin noin 10 päivää ja matkaan lähdettiin ilman minkäänlaista kiirettä mihinkään. Matkaa tultaisiin taittamaan kaksi kuukautta vanhan Anton-pojan rytmin mukaan ja täten päivämatkojen ajateltiin olevan suhteellisen lyhyitä.

Onneksi Antonin rytmi oli aika säännöllinen ja pojan 3-5 tunnin unet antoivat meille vanhemmille aikaa keskittyä purjehtimiseen. Seuraavassa muutamia ajatuksia pienen lapsen kanssa purjehtimisesta ja meille mieleen tulleista ideoista arjen helpottamiseksi.


Jaakon työkaverilta lainaan saatu pienen lapsen pelastusliivi osoittautui todella näppäräksi apuvälineeksi muussakin kuin pelastusliivin ominaisuudessa. Siitä lisää alempana.

Kuopion pursiseuran Iivarinsalossa Anton sai paljon huomiota osakseen paikan nuorimpana veneilijänä. Elokuussa järjestettävä perinteinen Rantakalailta osui sopivasti tälle viikonlopulle, joten laituri oli veneitä piukassa.


Anton ei juurikaan välittänyt aurinkolaseista, mutta ehkäpä ensi kesänä lasit pysyvät päässä hieman pidempään.

Maitopullon lämmitystä varten olimme jo aikaisemmin kirpputorilta hankkineet kuvassa näkyvän lämmittimen. Invertteriiin kytkettynä 100-200 ml maitoa lämpenee muutamassa minuutissa. Pohjalle laitetaan loraus vettä, jossa tuttipullo lämmitessään kelluu. Toinen näppärä keino lämmittää pullo on laittaa muovimukiin pohjalle loraus kuumaa vettä. Jääkaappikylmää maitoa lämmitettäessä veden voi joutua vaihtaamaan kerran tai pari ennen kuin maito on lämmintä. Kuvassa näkyy myös toimivaksi ratkaisuksi havaittu vaipparoskis. Kannellisessa muoviämpärissä hajut pysyvät sisällä ja roskat voi satamassa kantaa ämpärissä suoraan jätepisteelle.

 Normaalin tiskin lisäksi pojan ruokailuvälineet kasvattivat tiskivuorta. Tiskausta harrastettiin kerran tai pari päivässä. Aquilan paineistettu meri/järvivesijärjestelmä osoittautui taas hyväksi, sillä makeaa vettä  kului 10 päivän aikana vain kaksi tankillista ja Antonin pesuhommat hoituivat helposti juoksevalla järvivedellä.

Iltaisin Anton sai auttaa isää reittisuunnittelussa. Tässä kuvassa on havaittavissa pientä vastarintaa aluksen päällikön sanaa vastaan.

Pienen pojan iho on vielä todella herkkä auringolle, joten aurinkorasvaa kannattaa laittaa reilusti.

Aurinkoisina päivinä laitoimme nukkuvan pojan suojaksi lisäksi vielä aurinkovarjon.

Kun ilma oli hieman viileämpi ja tuulisempi, tuulenpitävä fleece toimi hyvänä suojana Antonille.

Reilun viikon aikana saimme suurimman osan ajasta nauttia tyvenestä ja kuurosateisesta säästä, mutta pääsimme kuitenkin muutamaan otteeseen oikein purjehtimaankin. Tuolloin Anton lepäili sitloodan pohjalla, missä hän ei ollut kannella hääräilijöiden tiellä eikä myöskään ollut vaaraa, että hän tipahtaisi mistään. Pojan turvallisuuden vuoksi sovimme niin, että jos esim. äiti nostaa pojan sisältä kuvassa näkyvään paikkaan ja isä on samaan aikaan keulassa tekemässä jotakin, niin äiti sanoo isällä nostaneensa pojan sitloodaan. Tällä haluttiin välttää tilanteet, joissa kannella tottuneesti liikkuva aikuinen aiheuttaisi tietämättömyyttään pojalle vahinkoa.

Tämä ei liity millään tavalla pienen lapsen kanssa purjehtimiseen, mutta jos ukkoskuuro sattuu yllättämään ja puhelin unohtuu ruoritolpan mukitelineeseen eikä enää kastuttuaan käynnisty, niin lämpimän moottorin päällä puhelin ainakin tällä kertaa kuivui parissa tunnissa. Ja toimii taas!


Ehkäpä Anton oli sanattomasti sitä mieltä, että ei ole reilua laittaa häntä naulakkoon roikkumaan. Napakasti kiristetty pelastusliivi toimi myös tässä tarkoituksessa. Kuvassa poika odotteli meidän hääräilyä juuri ennen Korkeasaaresta lähtöä.






Pelastusliivin leveä ja pitkä niskatuki tukee selkää ja niskaa todella hyvin. Lasta on helppo kantaa kainalossa eikä niskaa tarvitse erikseen tukea. Veneeseen nouseminen sujuu turvallisesti lapsi kainalossa, kun vielä lisäksi pyöräyttää liivin sinisen yläremmin sormien ympäri. Näin aikuisen toinen käsi jää omaan käyttöön eikä lapsi pääse tipahtamaan veteen tai kannelle vaikka aikuisen horjahtaisikin.



Tässä muutamia tyylinäytteitä veneellä nukkumisesta. Lämpöpussi piti pojan lämpimänä ilman lisävaatteita, vaikka veneen sisälämpötila laski öisin välillä lähelle 15 astetta.

Matkarattaat kulkivat pyörät lukittuina kannella oman sadesuojan alla estämättä puomin tai minkään muunkaan liikkumista. Rattaita käytettiin pariin otteeseen. Leppävirralla kävimme noin parin tunnin iltapäivälenkillä ja Jännevirralla kärryttelimme Jaakon työkaverin luona kyläilyn jälkeen takaisin veneelle.


Anton, Maarit ja Jaakko jäävät muutamaksi kuukaudeksi innolla odottelemaan ensi kesän purjehduksia! :)

2 kommenttia:

  1. Ihania elämänläheisiä kuvia. Ompas pikkuisella hauskat ilmeet :-).

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Mukava huomata, että kanssaveneilijät käyvät lukemassa Aquilan tapahtumista. Täytyypä tutustua myös teidän blokiin.

    Jaakko

    VastaaPoista