lauantai 8. syyskuuta 2012

Fäliskäret - Vaskiluoto 13.8.2012


Maaritin ja Jaakon tämänkertaisen purjehduksen viimeinen päivä valkeni yhtä kauniina kuin edellinen päivä oli painunut mailleen. Meri oli aivan tyyni ja aurinko paistoi lämpimästi. Edessä oli noin neljän tunnin matka Vaskiluotoon, kotisatamaan.

Toffelstenenin kivellä merikotka tarkkaili ohi kulkevaa Aquilaa.

Taivaanrannassa paikallisen varustamon RoPax-laiva ajoi kohti Vaasaa. Näky oli hieman epätodellinen, sillä meri oli aivan peili tyyni ja laivasta näkyi tarkasti kaikki valkoiset kansirakenteet, muttei yhtään sinistä kylkeä.

Aquila Höga Kustenilla summa summarum

Aquila saapui maanantaina iltapäivällä takaisin kotisatamaan Vaskiluotoon ja edessä oli tavaroiden pakkaaminen, veneen siivoaminen sisältä ja kannen peseminen. Onneksi Maarit oli matkan aikana hoitanut tiskit ja pakannut suurimman osan tavaroista laukkuihin, joten homma sujui melko ripeästi.

Mitä matkan aikana tapahui?

Suomen lippu nostettiin 22 kertaa.
Ruotsin kohteliaisuuslippu nostettiin 19 kertaa.
Juhlaliputus nostettiin kerran.
Aquila vieraili 14 eri satamassa (joissain satamissa kahteen kertaan).
Yksi yö purjehdittiin ja 20 yötä vietettiin satamassa.
Silta alitettiin 2 kertaa ja avattavasta sillasta mentiin läpi 2 kertaa.
Pyykkiä pestiin 2 kertaa, vene siivottiin 4 kertaa, kansi pestiin 3 kertaa ja vesilinja 2 kertaa.
Matkan aikana otettiin noin 1700 valokuvaa, joista perkaamisen jälkeen muistoksi jäi noin 1400 kuvaa.
Matkaa tehtiin päiväkirjamerkintöjen mukaan 401 mailia Aquilalla ja 5 mailia kumiveneellä.

Ongelmia tai laitteiden rikkoontumisia oli matkan aikana todella vähän. Ainoastaan kylmäboksin tuulettimen moottori aiheutti hieman päänvaivaa alkumatkasta, mutta jäähdyttävän kylmälaukun hankkiminen pelasti kylmätavaroiden säilymisen koko loppumatkan ajaksi. Pidemmillä reissuilla veneellä tulee tehtyä pientä hienosäätöä ja muuta rakentelua. Näistä mainittakoon esimerkkinä Härnösandissa viimeistellyt Lazy Jacksit, jotka nyt toimivat halutulla tavalla ja isopurjeen voi laskea yksin ilman viikkaajaa. 

Aquilan Höga Kustenille suuntautunut matka oli yhdellä sanalla sanoen onnistunut! Miehistö on tyytyväinen näkemiinsä maisemiin ja saamiinsa kokemuksiin. Jos tuulta olisi näiden kolmen viikon aikana ollut hieman enemmän, olisi reissu ollut lähes täydellinen. Höga Kusten on Vaasasta katsottuna loppujen lopuksi niin lähellä, että sinne siirtyminen käy todella vaivattomasti varsinkin silloin, jos sää ja tuulet osuvat kohdalleen. Aquilan miehistö suosittelee juuri päättyneen purjehduksen tuomien kokemusten perusteella Höga Kustenia kaikille, jotka siellä eivät ole vielä käyneet. Höga Kustenilla on nähtävää ja koettavaa moneksi vuodeksi, niin kuin olimme jo etukäteen saaneet tutuilta purjehduskavereiltamme kuulla.

Nyt Aquila jää hetkeksi kotilaituriin odottelemaan syksyn viikonloppupurjehduksia.

Jaakko ja Maarit, s/y Aquila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti