lauantai 8. heinäkuuta 2017

Wallaksen lisäpuhallin

Aquilan Wallaslämmittimen putkituksia on paranneltu vuosien varrella. Eristämättömät putket on eristetty ja vessaan sekä salonkiin on asennettu uudet puhalluskanavat. Ilman virtaus ei alunperinkään ole ollut tasainen, joten mielessä on ollut asentaa lisäpuhallin salonkiin tulevaan kanavaan. Wallaksen oma lisäpuhallin maksaa noin 200 euroa. Mielessä on ollut rakentaa tällainen puhallin itse.

Autotallista löytyi juuri sopivasti pari pleksin palaa ja 60mm muoviputkea. Sopiva tuuletin löytyi Vaasan elektroniikkakeskuksesta. Puhallinmoottoreiden edullisen hinnan vuoksi niitä hankittiin 4 kpl.

Pleksit leikattiin sirkkelillä sopivaan muotoon ja niihin porattiin rasiaporalla reiät putkille.

Puhallin alkaa löytää lopullisen muotonsa.
 
Säätimen prototyyppiin valittiin sopivan kokoiset vastukset eri pyörismisnopeuksille. Vastusten koot määritettiin potentimetrin avulla. Säätimeen rakennettiin 4 pyörimisnopeutta. Prototyypin rakentamiseen tarvittavat osat löytyivät Jaakon vanhojen elektroniikkaromujen joukosta.

Ennen lopullisen version rakentamista säädintä ja puhallinta koekäytettiin riittävän pitkään. Samalla testattiin vastusten ylikuumeneminen.

Muoviosat liimattiin yhteen epoksilla.

 


Puhaltimen muoviosat maalattiin ja paketti kasattiin rst-pulteilla. Puhaltimen rungon väliin laitettiin muoviholkit estämään puristuksen aiheuttamaa vääntymistä.


 Säätimen lopulliseen versioon hankittiin varmuuden vuoksi vastukset, joissa on varmasti riittävä tehonkesto. Ledeiksi valittiin ns. 12 voltin ledit, joissa on sisäänrakennettu etuvastus.

Puhallin asennettiin naviskan pöydän sisälle, missä salongin kaksi kanavaa haarautuvat.
 
Vessan lämpimän ilman virtaus on aikaisemminkin ollut riittävä, mutta poistoilma on ollut painovoimainen ja siihen haluttiin tässä yhteydessä parannus. Samaa puhallinmoottorimallia ja säädintekniikkaa hyödyntäen vessaan rakennettiin 4-nopeuksinen poistoilmapuhallin. Puhallinmoottori asennettiin holkkien varaan valkoisen kotelon sisään. Kotelo on holkeilla irti takaseinästä. Seinän poistoilma-aukossa on hyttysverkko.

Projektin kustannuksia:
Puhallin 1,50€/kpl
12V punainen ledi 0,30€/kpl
12V sininen ledi 1,10€/kpl
Lorlin kiertokytkin 2,57€/kpl
Lankavastus (tehonkesto 5W) 0,40€/kpl

Molempien puhaltimien säätimet asennettiin vierekkäin lopulliseen käyttöpaneeliin. Puhaltimet ovat varsinkin kahdella hitaimmalla nopeudella erittäin hiljaisia. Lisäpuhallin paransi salongin virtausta huomattavasti. Olemme tyytyväisiä lopputulokseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti