keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Venetekstiilien ompeleminen kotikoneella

Veneemme isopurjeen bagi on vuosien aikana käynyt muutamia kertoja ammattiverhoilijalla muutostöiden ja korjausten vuoksi. Tällä kertaa päätimme yrittää tehdä kestävyyttä vaativat ompeleet itse. Ensin ajatuksena oli lainata tuttavapariskunnalta poljettavaa Singeriä, joka jaksaisi neuloa paksua kangasta. Päätimme kuitenkin testata, josko ompelu onnistuisi tavallisella kotikoneella. Kestävä UV-suojattu lanka löytyi vaasalaisesta ompelutarvikeliikkeestä. Myyjä kehui langan olevan ohuudestaan huolimatta erittäin kestävää.

Tämän tyyppinen "peruskone" ei välttämättä sovellu paksujen ja paikoin moninkerroin taiteltujen kankaiden ompeluun.

Tällainen Bernina Nova sen sijaan jaksaa yllätävänkin hyvin. Teimme muutaman testiompeleen, minkä jälkeen hankimme ompelutarvikeliikkeen myyjän suosittelemana farkkujen ompeluun tarkoitettuja neuloja.

Käytännössä tämänkertaiset muutostyöt tarkoittivat sitä, että kaikki bagissa olevat Lazy Jacksien kiinnityslenkit tehtäisiin uudelleen.

Vanhat lenkit poistettiin ja uudet tehtiin samanlaisesta 30mm leveästä nauhasta. Osa bagin sidontalenkeistä oli väärään suuntaan. Ne irroitettiin myös ja ommeltiin oikeaan suuntaan.

Uudet nauhat ommeltiin vanhoja nauhoja laajemmalle alueelle.

Aikaisemmin bagin yläreunassa olevat latat olivat niin sanotusti vapaana. Uusien lenkkien on tarkoitus pitää latat pystyssä aina kun lazyt ovat tiukalla.

Ensimmäisenä valmistuneiden lenkkien testausta. 

Testipenkki tehtiin keittiönpöydälle. "Saalinkina" toimi keittiön kattolamppu ja "purjeena" olohuoneen sohvatyynyt.


Bagin reunoihin, joihin kohdistuu mekaanista kulutusta, suunniteltiin myös parannuksia.

Kuvassa näkyvät kaksi föörimmäistä lenkkiparia ja föörkantin vahvistus

Tässä kuvassa näkyy ahterikantin lopputulos: uudet riiputuslenkit, ahterikantin vahvike ja oikeaan suuntaan käännetyt sidontalenkit.


Ahterikantti ylhäältä kuvattuna

Keskimmäiset lenkit

Föörkantti ylhäältä kuvattuna

Muutostöiden lisäksi mm. vetoketjun ompeleet vahvistettiin. Jos käyttämämme UV-suojattu lanka osoittautuu vahvaksi, niin jatkossa pienet korjaus- ja muutostyöt on helppo tehdä itse. Seuraava ompeluprojekti taitaakin olla uusi ruoritolpan suojapeite. Aquilaan on suunnitteilla hieman isompi ruori. Odottelemme sen valmistumista ja sitten laitamme taas Berninan laulamaan.

4 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hei, kiva postaus, itse ompelin jossain vaiheessa tuulisuojia sitloodaan tavallisella koneella ja vain paksuin neula tosiaan selviytyi juuri ja juuri siitä. Hyvä vinkki tuo farkkujen ompeluun tarkoitettu neula. Kiitos siitä! /Juulia

    VastaaPoista
  3. Hei, kiitos perusteellisista ohjeista ! Teille on haaste:
    https://proviantti.wordpress.com/2015/05/15/meidat-on-haastettu/

    Lämpenevää kauden alkua !

    VastaaPoista